Az Gelişmiş Ülkelerde Fason Üretim Ve Örgütsel Vatandaşlık Olgusu - Ayşe İrmiş; Elif Gök (Akademik İncelemeler Dergisi)
Fason üretimle kendilerine sanayide, teknikte ve ekonomide gelişme yolu açmaya çalışan az gelişmiş ülkeler ve onların sermayedarlarının zaman içerisinde karşı karşıya kaldıkları problemlerden biri işgörenlerin yarattıkları emek artı değeri ile girişimcilerin yarattıkları girişimcilik ya da risk artı değerinin ülke dışına çıkması ve ülkeye ve onların yatırımlarına çok az bir payın kalmasıdır. Aynı zamanda batı biliminin öngörüleri ve gelişme için adeta tek çıkış yolu olarak gösterilen “bilimsel verileri ve teorileri” iş görenlerin ve girişimcilerin daha çok çalışmasını öngörmektedir. Bunlardan biri olan ve bir boyutu da işletmedeki şartlar ne olursa olsun fedakârca ve problem çıkarmadan çalışmayı ifade eden “Örgütsel Vatandaşlık” olgusu da böyle bir öngörüden kaynaklanmaktadır. Az gelişmiş ülkelerdeki sendikasızlaşmaya ve sosyal güvenlikle ilgili birçok problemin göz ardı edilmesine rağmen böyle bir olgunun gündeme getirilmesinin sebeplerini ve muhtemel sonuçlarını irdelemek çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Çalışma teorik ve eleştirel bir çalışma olup, literatür araştırmasına dayalıdır.