KARABAĞ’IN KISA TARİHİ VE ERMENİ-AZERİ İLİŞKİLERİ: İLK ERMENİ-MÜSLÜMAN ÇATIŞMASINDAN ÖNCE (1905-1906) - Asim JANNATOGLU JANNATOV (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Makale Karabağ’ın kısa tarihi ve Güney Kafkasya’nın iki cumhuriyeti olan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Ermeni-Azeri ilişkilerini irdelemektedir. Burada başlıca hedef Dağlık Karabağ’ın Azerilere ait topraklarındaki Ermeni meselesinin ortaya çıkışı olarak etnik-siyasi süreci ve tarihî olayları tanımlamaktır. Bu makalede amaç Ermenistan ile Dağlık Karabağ’ın yerel nüfusu arasında bu etnik, dini ve siyasi çatışmanın nasıl ve neden ortaya çıktığını öğrenmektir.  Elbette, bu makaledeki bütün dikkate değer faktörler bize Karabağ’ın ilk yerli halkının Azeriler olduğunu göstermektedir. Aslında, tarihi ve yasal olarak Karabağ, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin uluslar arası toplum tarafından kabul gören bir parçasıdır.