Hz. Peygamber'in İbadet Hayatı - Seyit Avcı (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
İbadet kelimesi sözlükte, “boyun eğme, alçak gönüllülük, itaat, kulluk, tapma,tapınma” anlamlarına gelir. Dinî terminolojide ise ibadet, kulun Allah’akarşı görev, sorumluluk ve itaatini göstermek, O’nun rızasını kazanmakniyetiyle ortaya koyduğu belirli tutum ve davranışlar için kullanılır. Dahagenel ifade ile benzer durumdaki düşünüş, duyuş ve sözleri de ifade eder.Bununla birlikte kullanılan kelimenin dinî içerikli belirli ve düzenli davranışbiçimleri için kullanımı daha yaygındır.*[1] İslâm’ın aslî şartlarını oluşturanve ibadetlerin canlılığında en önemli rolü teşkil eden örnekler şunlardır;namaz, oruç, zekât ve hac bunların yanında kurban kesme, itikâf, dua,Kur’an okuma, hayır ve infakta bulunma gibi davranışlarda sıralanabilir.Bu nazarla Hz. Peygamber’in hayatına bakıldığında kaynaklarda onun bukonularda öncülük ettiğine ve ciddi bir yekün oluşturan ibadet örneklerisergilediğine dair uygulamalar yer alır. Dolayısıyla bu makalede ilk ve örnekbir şahsiyet olması sebebiyle Hz. Peygamber’in ibadet hayatı mevcut bilgilerışığında tüm yönleriyle işlenecektir