Konargöçer Aşiretlerin Urfa, Mardin ve Rakka Arasına İskânı (17. ve 19. Yüzyıllar) - Mehmet Nuri Şanda (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Bu araştırmanın amacı Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’ndeki belgeler ve araştırma-inceleme eserler ışığında Urfa ile Rakka arasına iskân edilen aşiretleri tespit etmek ve bu iskânların nedenlerini belirlemektir. Araştırma ağırlıklı olarak 17. ve 19. yüzyıllar arasındaki dönemi kapsamaktadır. Belirtilen amaçlar doğrultusunda araştırmada, nitel araştırma metotlarından tarihsel araştırma metodu ve doküman içerik analizi tekniği kullanılarak birçok araştırma eser incelenmiş ve arşiv belgesi transkripsiyon edilerek araştırmaya aktarılmıştır. Arşiv belgelerindeki bilgiler doğrultusunda tablolar oluşturulmuştur. Bu tablolarda aşiretlerin isimleri, nereden geldikleri, nereye yerleştirildikleri, hane sayıları belirtilmiştir. Ayrıca aşiretlerin yerleştirildiği bölgeler renkli haritalar çizilerek somut bir şekilde gösterilmeye çalışılmıştır. Araştırmada konargöçer aşiretlerin Urfa ve Rakka arasında iskân edildikleri köyler, iskân hareketlerinin ekonomik, askeri, idari nedenleri, doğal afetler ve çevresel faktörlerin iskânlara etkileri, aşiretlerin eşkıyalık hareketleri, Urfa ve Rakka arasına gerçekleştirilen iskânlar, bu iskânların kalıcı olması için alınan teşvik edici ve zorlayıcı tedbirler hakkında bilgilere yer verilmektedir. Literatürde Urfa ve Rakka arasına yapılan iskânlar hakkında doğrudan bir araştırmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın bu yönüyle alanda bir boşluğu dolduracağı ve bilim dünyasına katkı sunacağı düşünülmektedir.