УТИЦАЈ КЊИЖЕВНОСТИ НА РЕФОРМУ КРИВИЧНОГ ЗАКОНОДАВСТВА У ЕНГЛЕСКОJ 18. ВИЈЕКA - Дијана Зрнић (Српска правна мисао)
Кривичноправни систем у Енглеској 18. вијека темељио се на средњовјековном систему регулисања личних од- носа од стране децентрализованог класно условљеног правосуђа. Неповољне тржишне и економске прилике стварале су услове за пораст имовинског криминалитета који је санкционисан непра- ведно суровим казнама. Књижевни наратив постаје главно сред- ство критике класно условљене правде, и реформе кривичног за- конодавства. Овај књижевно-правни дијалог, у духу реформизма, могуће је било остварити само уз подршку правних институција и грађанског друштва у цјелини.