Право пацієнта на інформовану добровільну згоду при наданні психіатричної допомоги з використанням систем штучного інтелекту - K. O. Beznos; N. V. Fedorchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглянуто правові аспекти забезпечення права пацієнта на інформовану добровільну згоду при наданні психіатричної допомоги з використанням систем штучного інтелекту (далі - ШІ). Загалом використання ШІ відкриває нові можливості для діагностики та лікування психічних розладів, що має значний потенціал для підвищення ефективності психіатричної допомоги. Проте застосування цих технологій породжує низку ризиків для пацієнта, зокрема стосовно забезпечення автономії, прозорості алгоритмів ШІ та захисту персональних даних. Пацієнти з психічними розладами становлять особливо вразливу групу, яка потребує додаткових правових гарантій при прийнятті рішень щодо лікування, особливо з використанням інноваційних технологій.