Visió general de la discussió sobre les àrees d’exclusió del projecte INCLUD-ED General overview of the discussion on exclusion areas in the INCLUD-ED project Visión general de la discusión sobre las áreas de exclusión del proyecto INCLUD-ED - Carme García; Itxaso Tellado; Tiziana Chiappelli (Temps d'Educació)
En aquest article es discuteixen les aportacions que es fan des del projecte INCLUD-ED: Strategies for inclusion and social cohesion from education in Europe sobre la relació que es pot establir entre l’exclusió/inclusió educativa i l’exclusió/inclusió en quatre àrees de la societat: ocupació, habitatge, salut i participació social i política. En particular, es reflexiona sobre els efectes que té tant l’exclusió, com formes de superar-la i promoure la inclusió, en les situacions que han d’afrontar les persones que pertanyen a algun dels cinc grups vulnerables que es defineixen en el projecte INCLUD-ED. Es presenta una visió general de l’estat de la qüestió sobre les investigacions i anàlisis de les àrees d’exclusió. Conclou amb unes breus reflexions sobre com superar les situacions d’exclusió i quines alternatives d’actuació s’obren des de l’àmbit educatiu. ____________________________________________ Dans cet article, nous discutons les contributions que fait le projet INCLUD-ED sur la relation que l’on peut établir entre l’exclusion/inclusion éducative et l’exclusion/inclusion dans quatre domaines de la société : emploi, logement, santé et participation sociale et politique. En particulier, nous réfléchissons sur les effets de l’exclusion ainsi que sur les manières de la dépasser et de promouvoir l’inclusion dans les situations que doivent affronter les individus appartenant à l’un des cinq groupes vulnérables qui sont définis dans le projet INCLUD-ED. Nous présentons une vision générale de l’état de la question sur les recherches et les analyses des domaines d’exclusion. L'article conclut avec de brèves réflexions sur la manière de dépasser les situations d’exclusion et sur les alternatives d’intervention qui s’ouvrent dans le domaine éducatif. In this paper, we discuss the contributions of the INCLUD-ED project to the relationship that can be established between exclusion/inclusion in education and exclusion/inclusion in four areas of society: occupation, housing, health, and social and political participation. In particular, we reflect on the effects of exclusion and ways of overcoming it and fostering inclusion in the situations faced by those who belong to one of the five vulnerable groups defined by the INCLUD-ED project. We present a general overview of the state of the question, drawn from research and analysis of areas of exclusion. We conclude with brief reflections on how to overcome situations of exclusion and on the alternatives that are emerging in the educational field. En este artículo se discuten las aportaciones que se hacen desde el proyecto INCLUDED: Strategies for inclusion and social cohesion from education in Europe, sobre la relación que se puede establecer entre la exclusión/inclusión educativa y la exclusión/inclusión en cuatro áreas de la sociedad: empleo, vivienda, salud y participación social y política. En particular, se reflexiona sobre los efectos que tiene tanto la exclusión como formas de superarla y promover la inclusión, en las situaciones que tienen que afrontar las personas que pertenecen a alguno de los cinco grupos vulnerables que se definen en el proyecto INCLUD-ED. Se presenta una visión general del estado de la cuestión sobre las unvestigaciones y análisis de las áreas de exclusión. Concluye con unas breves reflexiones sobre cómo superar las situaciones de exclusión y qué alternativas de actuación se abren desde el ámbito educativo