Pozaszkolne instytucje wspomagające ucznia w wyborach edukacyjno-zawodowych - Witold Pietruk (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Niniejszy artykuł podejmuje tematykę pozaszkolnych instytucji wspomagających ucznia w wyborach edukacyjno-zawodowych jako istotnego aspektu w przygotowaniu młodzieży uczącej się do wyboru szkoły i zawodu. Przedmiotem badań są dane dotyczące korzystania przez młodzież z pomocy instytucji pozaszkolnych w poradzeniu sobie z problemami życiowymi oraz trudności w podejmowaniu decyzji o wyborze szkoły. Aktualnie dużo miejsca poświęca się kwestii przygotowania zawodowego młodzieży. Dlatego ważna jest potrzeba organizowania profesjonalnej pomocy ukierunkowanej na pomaganie młodzieży w ich wyborach życiowych i edukacyjnych.