Yüksek Translüsent Monolitik Zirkonya Materyallerinin Optik ve Mekanik Özellikleri - Gözdenur Melike Görgülü; Ferhan Egilmez (Selcuk Dental Journal)
Bu çalışmanın amacı, günümüzde son derece popüler olan yüksek translusensiye sahip monolitik zirkonya restoratif materyallerin mekanik ve optik özelliklerine dair sistematik bir derleme yapmaktı. Bu bağlamda MeSH, NIH-PubMed ve Google Academics elektronik veri tabanlarından “high translucent zirconia”, “optical properties”, “mechanical properties”, “translucency parameter”, “opalescence”, “fracture strength”, “toughness” anahtar kelimeleri kullanılarak elde edilen makaleleri derleyebilmek için elektronik arama yapıldı. Arama sonucunda tam metnine ulaşılan orijinal bilimsel makaleler veya derlemeler değerlendirmeye alındı. Buna karşın konuyla ilgili editörlere mektuplar, başyazılar ve kongre özetleri analiz dışı bırakıldı. Değerlendirmeye alınan makaleler incelendiğinde monolitik zirkonya restorasyonların optik özelliklerini iyileştirmek için materyale ait kompozisyon, yapı ve üretim yöntemlerinde pek çok modifikasyon yapılarak doğal dişle daha uyumlu estetik monolitik zirkonya seramiklerin üretildiği görülmüştür. Ancak optik özelliklerin iyileştirilmesi için yapılan işlemlerin materyalin mekanik özelliklerinde de değişikliklere sebep olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, yüksek translusent monolitik zirkonyaların optik ve mekanik özelliklerinin hekimler tarafından bilinmesi, klinik pratiğinde vaka için en uygun materyalin seçimi için büyük önem arz etmektedir.