СИСТЕМНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Олексій Суховєєв (Економіка та суспільство)
У статті обґрунтовано доцільність застосування системного підходу до оцінювання інвестиційної активності в умовах цифрової трансформації економіки, яка змінює традиційні механізми прийняття управлінських рішень та формує нові виклики для аналітики. Розкрито теоретико-методологічні засади побудови комплексної моделі оцінювання з урахуванням дії цифрових чинників, інституційних зрушень і трансформації логіки інвестиційного прийняття рішень. Виокремлено основні групи цифрових детермінант та здійснено якісний аналіз їх впливу на інвестиційні процеси на макро-, мезо- і мікрорівнях економіки. Запропоновано узагальнену схему системи оцінювання, що інтегрує ключові параметри цифрового середовища, трансформаційні механізми та критерії аналізу інвестиційної активності. Окреслено можливості прикладного використання системного підходу в стратегічному управлінні інвестиціями в умовах цифрової економіки. Отримані результати дозволяють підвищити обґрунтованість аналітичних рішень, забезпечуючи адаптивність оцінювального інструментарію до зростаючої складності цифрового середовища.