بررسی اثرات سطوح مختلف تنش شوری و تراکم بوته بر عملکرد کمی و کیفی علوفه و دانه کوشیا در شرایط آب و هوایی شهرستان اراک - محمدرضا سبحانی; مجید مجیدیان (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
در این تحقیق شوری آب آبیاری در سه سطح شامل (1/4، 18 و 32 دسی‌زیمنس بر متر) و تراکم بوته در چهار سطح شامل (10، 20، 30 و 40 بوته در متر مربع) به‌عنوان فاکتورهای آزمایش در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر شوری بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع، قطر ساقه، عملکرد علوفه، پروتئین، عملکرد پروتئین، درصد ماده خشک قابل هضم، میزان الیاف غیر‌محلول در شوینده اسیدی (ADF) و مقدار خاکستر معنی‌دار است. با افزایش سطوح شوری عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع، قطر ساقه، عملکرد علوفه، پروتئین، عملکرد پروتئین، درصد ماده خشک قابل هضم، مقدار خاکستر کاهش اما میزان الیاف غیر‌محلول در شوینده اسیدی افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه و علوفه تر به آبیاری با شوری 1/4 دسی زیمنس بر متر با تولید 9/2677 و 33907 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن متعلق به آبیاری با میزان شوری 32 دسی زیمنس بر متر با تولید 4/932 و 10911 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. تراکم بر عملکرد دانه، عملکرد علوفه و قطر ساقه معنی‌دار بود. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 9/2262 کیلوگرم در هکتار در تراکم 20 بوته در متر مربع و کمترین عملکرد دانه با تولید 3/1459 کیلوگرم در هکتار در تراکم 10 بوته در متر مربع بدست آمد، نتایج نشان داد تولید گیاه کوشیا با شوری 18 دسی زیمنس بر متر به همراه تراکم 30 بوته در متر مربع برای علوفه و تراکم 20 بوته در متر مربع جهت تولید دانه در شرایط این منطقه و مناطق با شرایط اقلیمی مشابه قابل معرفی می‌باشد.