CAD - projektovanje pomoću računara - Vlado Radić (Vojnotehnički Glasnik)
U savremenim, tehnološki veoma razvijenim fabrikama, mogućnosti upotrebe računara u mnogim fazama procesa projektovanja i proizvodnje dobijaju na značaju, tim pre što su realni svi oni podaci koji potvrđuju teze da projektovanje računarom povećava kvalitet, štedi vreme i skraćuje put od projektovanja do proizvodnje. Integrisani CAD sistemi, sa softverom i hardverom, sa mogućnostima koje tradicionalno projektovanje ne pruža, kvalitetno povećavaju mogućnosti projektanta. Kroz razne aplikativne programe od kojih većina ima module za analizu, optimizaciju i primenu MKE, projektantu se putem interaktivnog procesa omogućava bolja kreacija proizvoda i proveravanje velikog broja varijanti. Postupak izbora i uvođenja CAD sistema, koji suštinski predstavljaju naučno-tehničke informacione sisteme, jeste proces koji ima svoje zakonitosti. Radi toga, se provodi standardna procedura sistem-analize koja je uobičajena prilikom izbora računarske opreme uopšte. Cilj osnovne analize jeste ođređivanje specifičnosti sistema istraživanja, razvoja, pripreme i proizvodnje. Posle identifikacije potrebnih funkcija i određivanja njihovih prioriteta, razmatraju se CAD sistemi koji se mogu dobiti na tržištu. Bitna su iskustva drugih kupaca i neposredan kontakt sa onim korisnicima koji imaju sličan profil aplikacija. Demokratizacija u domenu informatičke tehnologije, CAD tehnologiju čini dugoročnom, strategijskom odlukom sa očiglednim finansijskim prednostima. Prethodnim aktivnostima programiraju se faze uvođenja sistema tako da daju uravnotežen rast očekivanih efekata u određenom vremenskom periodu. Definitivan korak je formiranje konfiguracije softvera i hardvera, uz najpovoljniji izbor ponuda. Posto je CAD oprema skupa, odluka o uvođenju CAD sistema u proces projektovanja je tim važnija. Mogućnosti različitih sistema povezane su novčanim ekvivalentom izraženim u 'snazi' softver-hardver. Odgovornost pri izboru je tim veća što je konkretan sistem skuplji. Međutim, tehnološki pomaci u informatičkoj tehnici mogu da doprinesu uspešnosti funkcionisanja procesa, bilo naučno-istraživačkog, bilo razvojnog ili nekog drugog. Odluka o uključivanju računara u proces projektovanja i proizvodnje mora biti pravovremena i sa kontinuiranim praćenjem stanja u ovoj oblasti. Tradicionalan način projektovanja sve više ostaje po strani, a računarski sistemi sa višestruko izraženim osobinama univerzalnosti, funkcionalnosti i kvaliteta, analiza i optimizacije upotpunjavaju predstavu o pomaku unapred. Lista prednosti CAD sistema u odnosu na tradicionalan način ili proces projektovanja - konstruisanja je opširna. Oblasti primene, pomoći ili potpune zamene čoveka u raznoraznim aktivnostima su, takođe, opširne. To samo potvrđuje koliko je bitan pravilan put u odluci uvođenja CAD sistema i koliko opravdanja ima u toj odluci. Projektovanje proizvoda i projektovanje za proizvodnju primenom računara danas sve više postaje nužan preduslov racionalizacije aktivnosti inženjerskog projektovanja i dobijanja projektnih rešenja visokih tehnoloških performansi. CAD i CAD/CAM sistemi, široko implementirani u razvijenom industrjskom svetu, već kao autonomno primenjeni dali su značajne rezultate u unapređenju tehnološkog nivoa industrije i njenih proizvoda, a u najnovije vreme prerasli su, čak, u prethodnicu računarski integrisane proizvodnje. Danas se nalazimo u razdoblju uvođenja paralelnog procesiranja u numeričkim proračunima, te uvođenja adaptivnih i ekspertnih sistema, inteligentnih baza znanja i veštačke inteligencije, kako na području projektovanja pomoću računara, tako i u drugim oblicima računarom podržane integrisane proizvodnje. Najbrži porast integrisanih CAD/SAM sistema odvija se u dve oblasti, vazduhoplovnoj i automobilskoj industriji, uz sve veće prisustvo u oblasti elektronike. S druge strane, uočljiva je masovna orijentacija inženjera i projektanata prema manje sofističkim, ali za korišćenje jednostavnim CAD sistemima koji se mogu odvijati i na PC-u (Personal Computer - lični, personalni računar) kao radnim stanicama. Većini projektanata potrebna je automatizacija inicijalnog skeniranja, sto je rutinerski posao. Modeli kreirani takvim softverom mogu se proslediti u solid-modeling sisteme na dalju razradu i u CAD terminale za konačno crtanje. Tako je danas prisutna tendencija da se proizvođači PC-a počinju okretati ka CAD području. Svi ovi sistemi visoko unapređuju razvoj CAD/CAM, od njegovog početka kao elektronske table za crtanje do savremene tehnologije za koordinaciju unutrašnjih proizvodnih zahvata.