Okul Müdürlerinin Liderlik Stillerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi - Ceyhun Kavrayıcı (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu çalışmada öğretmenlerin görüşlerine göre okul müdürlerinin liderlik stillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma olarak desenlenen çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada Akan, Yıldırım ve Yalçın (2014) tarafından geliştirilen “Okul Müdürleri Liderlik Stilleri Ölçeği” kullanılmıştır. Araştrmanın evrenini Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde 2016-2017 eğitim öğretim yılında devlet okullarında görev yapan 3200 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminin belirlenmesinde olasılık temelli örnekleme yöntemlerinden oranlı tabaka örnekleme tekniği kullanılmış ve araştırmaya 400 sınıf branş ve meslek dersi öğretmeni katılmıştır. Araştırmada, yüzde, frekans, standart sapma ve aritmetik ortalamadan yararlanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla ANOVA ve t-testinden yararlanılmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesiyle elde edilen sonuçlar müdürlerin sürdürümcü liderlik stillerini yüksek, dönüşümcü ve serbest bırakıcı liderlik stillerini de orta düzeyde sergilediklerini göstermektedir. Okul müdürlerinin liderlik stilleri cinsiyet ve okul türü değişkenleri bağlamında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermezken, serbest bırakıcı liderlik boyutunda branş değişkeni bağlamında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır.