Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımlarında Kontrol Odağının Rolü - H. Nejat Basım; Fatih Çetin; Cem Harun Meydan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, iletişim süreçlerine odaklanan kişilerarasıçatışma çözme yaklaşımlarıile kişisel bir değişken olan kontrol odağının bu yaklaşımların benimsenmesinde herhangi bir rolünün olup olmadığının araştırılmasıamaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara’da öğrenim gören ve yaşları18 ile 26 arasında değişen 307 üniversite öğrencisi oluşmaktadır. Araştırmada anket yöntemiyle veri toplanmışve ölçüm araçlarıolarak; ulusal kültüre uyarlama çalışmalarıyapılmışolan KişilerarasıÇatışma Çözme YaklaşımlarıÖlçeği ve Kontrol OdağıÖlçeği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular; özellikle iç kontrol odaklıkişilerin yapıcıve olumlu çözüm süreçleri açısından yüzleşmeye daha çok önem verdiklerini, genel davranışsergilediklerini, çatışmaya yaklaştıklarını, kendilerini daha çok açtıklarınıve duygularınıdaha fazla sergilediklerini göstermektedir. Bununla birlikte demografik değişkenlerden cinsiyetin de çözüm yaklaşımlarının benimsenmesinde önemli rol oynadığıve kadınların çatışma süreçlerinde daha fazla yüzleştikleri, kendilerini daha çok açtıklarıve daha fazla duygusal ifadeler sergileyerek çözüme yönelik daha aktif ve etkili davranışlarda bulunduklarıortaya çıkmıştır. Tüm bu bulgular, kişilerarasıçatışma çözme süreçlerinde kişilik ve cinsiyet değişkenlerinin önemli rol oynadığınıgöstermektedir.