CUMHURİYET DÖNEMİNİN ÖNCÜ BİR KADIN FELSEFECİSİ: SEMİHA CEMAL HANIM - Fulya Bayraktar (Felsefe Dünyası)
Cumhuriyetin ilk kadın felsefecilerinden olan Semiha Cemal Hanım, 1905'te doğmuş ve 1936 vefat etmiştir. Telif edebi-felsefi eserleri ve tercümeleri vardır. 1926'da Darulfünün'un Felsefe şubesinden mezun olmuş, burada Mustafa Şekip Tunç'un asistanı olarak bir süre çalışmış ve daha sonra liselerde felsefe ve ruhiyat öğretmenliği yapmıştır. Platon, Epiktetos ve Mark Orel'den tercümeler yapmış ve bunları kendisinin kaleme aldığı öz sözler ile yayınlamıştır. Platon tercümeleri, hem ilk olmaları hem de Türkiye'de bir felsefe dilinin gelişmesi bakımından önemli bir katkıdır. Semiha Cemal'in eserleri bugüne dek bir felsefeci gözü ile incelenmemiştir. Aynı zamanda bir mutasavvıf olan Semiha Cemal, Türk'e ve İslamiyet'e ait etik ve estetik değerlerin inşa edildiği, idrak edildiği ve nesilden nesile aktarıldığı bir medeniyetin oluşturucularından ve sembollerinden biridir. Bu makalede, kendi medeniyetimizi anlayabilmek ve anlamlandırabilmek için küçük bir adım olarak, Semiha Cemal'in eserleri ve düşünce hayatı incelenmeye çalışılacaktır.