Acil Ünitelerine Başvuran Hastaların İnvaziv Girişimlerde Algıladıkları Ağrı ile Şiddet Eğilimleri Arasındaki İlişki - Şeyda Karasu; Elanur Yılmaz Karabulutlu; Gamze Akay (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Acil servislerde yaşanan şiddetin pek çok sebebi bulunmaktadır ve bu sebeplerden biri de hastanın deneyimlediği ağrıdır.Amaç: Çalışma acil servise başvuran hastaların invaziv girişimlerde algıladıkları ağrı ile şiddet eğilimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirildi.Yöntem: Tanımlayıcı-ilişki arayıcı olan bu çalışma Mart - Nisan 2022 tarihleri arasında bir araştırma hastanesinin acil servisinde çalışmaya katılmayı kabul eden 352 birey ile yapıldı. Araştırma verileri Demografik Bilgi Formu, Şiddet Eğilim Ölçeği ve Vizüel Analog Skala ile toplandı. Bulgular: Katılımcılar Vizüel Analog Skala ortalaması 4,63 ± 2,46 puan, Şiddet Eğilim Ölçeği ortalaması 40,84 ± 10,47’dir. Şiddet Eğilim Ölçeği toplam puanları erkeklerin kadınlara ve geliri giderinden az olanların geliri giderine denk olanlara göre istatistiksel olarak yüksek bulundu (p lt; 0,05). Katılımcıların Vizüel Analog Skala puanları ile Şiddet Eğilim Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü, zayıf korelasyon belirlendi (r = 0,138, p lt; 0,05). Sonuç: Çalışmada hastaların algıladıkları ağrı düzeyi arttıkça şiddet eğilimlerinin arttığı belirlendi. Acil ünitelerine başvuran hastaların invaziv işlemler uygulanırken ağrı ve şiddet eğilimlerinin değerlendirilmesi ve ağrıyı azaltacak girişimlerin uygulanması önerilmektedir