Hasan Kafi Akhisari el-Bosnevi ve Ravzatu'l-Cennat fî Usuli'l-İtikadat Adlı Eseri - Samer Alamaireh (İslami İlimler Dergisi)
İslamî ilimlerin her birdalında temayüz etmiş birçok âlim ve onların günümüze kadar ulaşan değerlieserleri mevcuttur. Bunların hepsinden haberdar olmamız çeşitli nedenlerle tamolarak mümkün olamamış, haberdar olabildiklerimiz ise sınırlı sayıda kalmıştır.Tarihe mâl olmuş şahsiyetlerin görüşlerinin, hayatlarının ve kitaplarınınbilinmesi günümüz bilimsel çalışmalarına ışık tutması bakımından önem arzetmektedir.Söz konusu bu duruma örnekolarak ve bu maksadı sağlamak amacıyla kelâm alanında tanınmış olan Hasan KâfîAkhisarî ve onun Kelâmcı kişiliği bu makalenin konusunu teşkil edecektir.Bir süre İstanbul’da kalarak eğitim gören HasanKafi, bir Osmanlı alimidir. Kelâm ilminde bilinen bir isim olarak Kafi,Hanefi-Matüridiliğin Bosna’da yayılmasına katkıda bulunması ile ayrı bir payeyesahip olmuştur. Kadılık görevinin yanı sıra pek çok esere imza atan HasanKâfî’nin bu eserleri arasında “Ravzâtu’l-Cennat fî Usûli’l-İtikâdât” adlı eserikelâmi görüşlerini yansıtması bakımından dikkatimizi çekmiştir. Bu makaledeonun Kelâmcılığı ve bu alandaki görüşleri özellikle bu eseri bağlamındadeğerlendirilecektir