Nureddin Mahmut Zengi'nin Faaliyetleri ile Dul Kalan Haçlı Kadınlarının Haçlılar Açısından - Abdülkadir Turan (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
1146’da Zengî Atabegliği’nde Halep emirliğini elde ederek Doğu Akdeniz’de Haçlılara karşı mücadelede kendisinden söz ettirme-ye başlayan Nûreddin Mahmud Zengî, henüz emirliğinin ilk yıllarında Halep çevresindeki Haçlılara ağır darbeler vurmuş, Antakya Prinkepsi Raymond ve Maraş hâkimi Renaud of Maraş gibi Haçlı önderlerini ortadan kaldırıp Urfa eski Kontu II. Joscelin, Raymond’un yerine geçen Antakya Prinkepsi Renaud de Châtillon ve II. Joscelin’in oğlu III. Joscelin gibi Haçlıları esir alarak Haçlı hiyerarşisinde doldurulamayan boşluklar meydana getirmiştir. Nûreddin Mahmud’un bu faaliyetleri ile Antakya Prinkepsi Raymond’dan dul kalan Antakya Prinkepsesi Constance’ın Antakya’daki veraset talepleri, yeniden evlenme problemi ve Renaud de Châtillon ile yaptığı evlilik, Haçlıları kuzeyde zayıflatmıştır. Maraş hâkimi Renaud of Maraş’tan dul kalan Agnes’ın, II. Joscelin’in esaretiyle kocasız kalan annesi Beatrice ile birlikte yerleştiği Haç- lıların başkent edindikleri Kudüs’teki evlilikleri ve aşkları etrafında oluşan partileşme ise, Nûreddin Mahmud’un kuzeye yönelik faaliyetlerinin Kudüs üzerinden Doğu Akdeniz’deki bütün Haçlı varlığını etkilemesinin yolunu açmış, Selâhaddîn-i Eyyûbî’nin Kudüs’ü fethi ve sonraki dönemde Haçlıların Doğu Akdeniz’den çıkarılması için zemin oluşturmuştur. Kaynak tarama yöntemiyle yazılan makalemizde Nûreddin Mahmud’un faaliyetleri ile Haçlı liderlerinden dul kalan kadınların Haçlılar açısından yol açtığı sorunlar işlenmiştir.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 1.9px}span.s2 {letter-spacing: 0.9px}span.s3 {letter-spacing: 1.6px}span.s4 {letter-spacing: 0.1px}span.s5 {letter-spacing: 0.2px}span.s6 {letter-spacing: 1.8px}span.s7 {letter-spacing: -0.3px}span.s8 {letter-spacing: -0.2px}span.s9 {letter-spacing: 0.4px}span.s10 {letter-spacing: 0.5px}span.s11 {letter-spacing: 1.4px}span.s12 {letter-spacing: 0.8px}span.s13 {letter-spacing: 2.2px}span.s14 {letter-spacing: -0.7px}span.s15 {letter-spacing: 1.1px}span.s16 {letter-spacing: 0.6px}span.s17 {letter-spacing: 0.7px}