Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans Bölümlerinde Muhasebe ve Finans Dersleri Üzerine Bir Araştırma - Mustafa Kıllı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Küreselleşmenin etkisiyle uluslararası ticaretin ve buna bağlı olarak lojistik faaliyetlerin önemi her geçen gün artmaktadır. Uluslararası ticaretin ve lojistik sektörünün artan önemi doğrultusunda kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak nitelikli uzman işgücü ihtiyacı da artırmaktadır. Türkiye’de sektörün ihtiyacı olan nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programları 2008 yılından itibaren eğitim vermeye başlamıştır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programlarında çeşitli muhasebe ve finans dersleri verilmekle birlikte, bu derslerin yeterli olup olmadığı tartışma konusudur. Bu araştırma ile Türkiye’deki üniversitelerde Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programlarında yer alan muhasebe ve finansman derslerinin mevcut durumu tespit edilerek ve üniversiteler arasında karşılaştırma yaparak muhasebe ve finans dersleri açısından eksikleri tespit etmek ve eğitim planı güncelleme çalışmalarında yol göstermek amaçlanmaktadır. Araştırma sonucunda özellikle alana yönelik muhasebe ve finans derslerinin bazı üniversitelerde hiç bulunmadığı, seçmeli ders olarak eğitim planlarında alana yönelik muhasebe ve finans derslerine yer verilen üniversitelerde de seçmeli derslerin açılma oranının yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür.