İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri’nin Bulanık Veri Zarflama Analizi ile Verimlilik Ölçümü - Ahmet Artut; Ziya Göktolga (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Türkiye’deki Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2010 KPSS puanlarına göre öğretim performansları göreceli olarak incelenmiştir. KPSS sınavında yer alan genel kültür ve genel yetenek sınavı ortak alan olmakla birlikte, alan sınavı içerisinde dahil edilen bölümler ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde yer alan bölümleri kapsamaktadır. Bu sebeple KPSS sınavlarından alınan puanlar bu Fakültelerin başarı düzeylerinin tespitinde önemli bir ölçüt olmaktadır. Çalışmada, 55 adet Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bulanık ortamda göreceli olarak performansları ölçülmüştür. Türkiye’de eğitim ve öğretim faaliyeti gösteren ve değerlendirmeye alınmayan diğer üniversitelerin bazıları 2005-2006 yılından sonra açıldığı ve de bazılarının da verilerine ulaşılamadığı için değerlendirme dışı bırakılmıştır. Anahtar Kelimeler: Veri zarflama analizi, performans ölçümü, matematik programlama, KPSS, etkinlik.