2024 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı’ndaki Dinleme/İzleme Öğrenme Çıktılarının 5. Sınıf Ders Kitabındaki Görünümleri - Hatice Dilek Çağ (Ana Dili Eğitimi Dergisi)
2024 yılı Mayıs ayında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin (TYMM) kabul edilmesiyle birlikte Türkçe dersi öğretim programında köklü bir değişikliğe gidilerek program yeniden yapılandırılmıştır. Bu araştırmada 2024 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı’ndaki dinleme/izleme öğrenme çıktılarının 5. sınıf ders kitabındaki görünümlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasıyla yürütülen araştırmada veriler içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda 5. sınıf Türkçe ders kitabının 2024 Ortaokul Türkçe Öğretim Programı’ndaki dinleme/izleme öğrenme çıktılarını karşıladığı görülmüştür. Yine de dinleme/izleme öğrenme çıktıları açısından 5. sınıf Türkçe ders kitabında iyileştirilmesi gereken hususların olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarından hareketle sonraki eğitim-öğretim dönemi için hazırlanacak Türkçe ders kitaplarında bu hususların dikkate alınması önerebilir.