POJAM SUBVERZIJE U SAVREMENOJ TEORIJI MEDIJA I MEDIJSKE UMETNOSTI - Olga Majcen Linn (Srpska Politička Misao)
Tekst Pojam subverzije u savremenoj teoriji medija i medijske umetnosti bavi se s jedne strane medijskim stanjem danas i mogućnostima kontrole od strane raznih oblika moći koja se realizuje putem tehnologija, a s druge strane mogućnostima subverzije moći i kontrole od strane umetničkih medijskih praksi. Tekst ima za cilj da istraži i mapira razne teorije i tumačenja subverzije u medijskoj umetnosti, njene strategije i potencijale od pionirskih početaka poput Deborovog pojma détournament, pa do savremenih participativnih teorija i meke subverzije. Takođe doprinosi promišljanju toga čemu služe subverzivne medijske umetničke prakse i jesu li uopšte moguće u postdigitalnom dobu u kome subverzivne strategije s lakoćom bivaju ponovo preuzete od strane struktura moći.