PEWNOŚĆ STOSOWANIA PRAWA JAKO ELEMENT BEZPIECZEŃSTWA PRAWNEGO - Emilia Gulińska (Zeszyty Prawnicze)
Bezpieczeństwo prawne stanowi istotny element demokratycznego państwa prawnego. Obiektywizm i związana z nim realizacja zasady prawdy obiektywnej, do której ustalenia zmierza postępowanie administracyjne, są dobrami, którymi nie można zarządzać. Ustalenie stanu faktycznego w oparciu o dowody istniejące, a nie wyprowadzane w drodze domniemań jest przejawem praworządności. Pewność prawa to także jednolitość jego stosowania, gdyż w demokratycznym państwie prawa niedopuszczalne jest odstąpienie od utrwalonej praktyki rozstrzygania spraw w tożsamym stanie faktycznym i prawnym, bez podania przyczyny. Podmiot administrowany nie może być zaskakiwany zmieniającym się sposobem rozumienia i stosowania prawa. Negatywną konsekwencją takiego działania jest niski stopień zaufania podmiotów administrowanych do organu władzy publicznej. Celem artykułu jest wykazanie, że pewność prawa, jednolitość jego stosowania oraz zasada prawdy obiektywnej stanowią podstawy aksjologiczne i prawne bezpieczeństwa prawnego. Rozważania rozpoczęto analizą zagadnienia pewności prawa, następnie przedstawiono zasadę jednolitości i obiektywizmu stosowania prawa. Podstawą analizy były akty prawne, orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego oraz sądów administracyjnych, a także poglądy doktryny.