Yol Aydınlatmasında Flicker Etkisi Esaslı Direk Açıklığı Tespiti - Nazım İMAL; Beşir TAŞKAN (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Yol aydınlatmasında, aydınlatma seviyesi ve kullanılan ışık rengi niteliği kadar, aydınlatmanın bir diğer önemli kriteri olan flicker etkisi de önem taşır. Flicker etkisinin, yaygın olarak alternatif akımın periyodik değişimi ya da sürücü devrelerin anahtarlama özelliklerinden kaynaklandığı bilinir. Bu çalışmada ise, yol aydınlatmasında bilinen flicker esaslarının yanı sıra, direk ve armatür dizilimi esaslı flicker etkisi de ele alınarak, uygun tasarım modellemelerinin gerçekleştirilebilmesi amaçlanmıştır. Flicker esaslı direk ve armatür açıklıklarının belirlenmesinde yolun şehir içi ve dışı olmasının gerektirdiği hız ölçütleri, armatür ışık dağılımı ve kullanılan lambaların renksel özellikleri önem taşır. Yapılan bu çalışmada, hıza bağlı olarak yol aydınlatmasında, flicker etkisinin oluşumunu engellemeye yönelik uygun direk açıklıklarının tespitine yönelik analizler gerçekleştirilmiş olup, analiz sonuçları değerlendirilmiştir.