Küresel Açlık Konusunda Yapılan Uluslararası Yayınlara Bibliyometrik Bir Bakış - Derya Demir (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, küresel açlık konusuna ilişkin uluslararası yayınlarda konunun ne şekilde irdelendiği, küresel açlık ile ilgili çalışmaların seyri gibi konulara ilişkin bulguların incelenmesidir. Ayrıca küresel açlık konusunda ekonomi alanındaki yapılan uluslararası bilimsel çalışmaları da tespit etmek amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında yapılan sorgulama ile elde edilen veriler Web of Science (WoS) veri tabanından alınmış, veriler VOSviewer ve Excel kullanılarak farklı merceklerden analiz edilmiştir. 2013-2024 dönemini içeren 490 yayın incelenmiş, en fazla çalışmanın 76 yayın ile Beslenme Diyetetiği alanında, 78 çalışma ile 2022 yılında, 113 çalışma ile ABD’de yapıldığı belirlenmiştir. Yapılan çalışmalarda incelenen temel konuların tarım, iklim değişikliği, yönetim, mikro beslenme, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile yetersiz beslenme olduğu görülmüştür. Analiz edilen 490 yayın içerisinde ekonomi alanında yapılan çalışma sayısı 33 olarak tespit edilmiş, bu çalışmalara ilişkin bibliyometrik analiz ve anahtar kelime analizi tekrar edilerek atıf analizi yapılmıştır. Küresel açlık konusunda ekonomi alanında en fazla sayıda yayın yapan derginin Food Policy olduğu, Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden Sıfır Açlık ile 21 araştırma, Yoksulluğa Hayır hedefi ile 20 araştırma ilişkili olduğu bulunmuştur. Ekonomi alanında yapılan araştırmalar Afrika, yolsuzluk, açlık, yoksulluk, işsizlik, gıda güvenliği ve yetersiz beslenme konularına odaklanmıştır. Bu çalışma, konuya ilişkin literatür gelişiminin ve entelektüel yapının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak, en üst sıralarda yer alan dergilerdeki küresel açlık ile ilgili bilim insanlarının bilimsel çalışmaları ve kolektif çabaları hakkında bir retrospektif sunmaktadır.