PLATON VE DEVLET’İN EPİSTEMOLOJİSİ ÜZERİNE - Fatih Öztürk (Felsefe Dünyası)
Nesne analizini öne çıkaran ve kimi zaman “iki dünya teorisi” olarak daadlandırılan geleneksel yoruma göre, bilgi ve inanç arasındaki fark, Platon için,nesneler hakkındaki önermeleri ya da doğruları değil, bu nesnelerin bizzat kendilerinikonu edinir. Bilgi ve inanç, olmak fiilinin yorumuna bağlı olarak, varlık yada yüklemler üzerine olup, ancak ve sadece belirli nesnelerle kurulan doğrudandüşünsel aktlar olarak görülmelidir. Fakat Gail Fine, bu geleneksel yorumu açıkçareddeder ve Platon’un, Devlet diyalogunda, bilgi ve inanç ayrımı ile ilgili olarakaslında bir içerik analizi yaptığını iddia eder. Fine’a göre Platon, bilgiyi doğruönermelere bağlarken, inancı ise doğru olan ve doğru olmayan ile ilişkilendirir.Ayrıca Platon bilgiyi, sezgiye dayalı bir doğrudan kavrayış ya da acquaintancemodeli üzerinden değil, uyumculuk görüşü çerçevesinde ele alır. Bu makalede,Francisco J. Gonzalez’in düşündüğünün aksine, Devlet’in Fine’ın yorumunu dadestekler nitelikte görüşler içerdiği savunulmaya çalışılacaktır.