Alkoholio vartojimo ribojimų įtaka negatyviems eismo įvykiams Lietuvos magistraliniuose keliuose - Vaidotas Kanišauskas; Adomas Raudonis (Jaunųjų Mokslininkų Darbai)
Straipsnyje, naudojantis Lietuvos kelių policijos departamento statistiniais duomenimis apie Lietuvos magistraliniuose keliuose užfiksuotus eismo įvykius, viršytą greitį, transporto priemonės vairavimą esant neblaiviam bei per eismo įvykius sužeistus žmones, t. y. negatyvius eismo įvykius 2000–2018 metų laikotarpiu, siekiama ištirti eismo įvykių ir su jais susijusių aplinkybių dinamiką. Tikslui pasiekti Lietuvos magistraliniuose keliuose užfiksuoti negatyvių eismo įvykių duomenys buvo perskaičiuoti į 1 mylios (8 km) vieningą sistemą, sugrupuojant kelius pagal ilgį – mažieji, vidutiniai, didieji, didžiausi keliai. Daugumai atvejų rasti laiko eilučių AR(1) modeliai. Taikant statistinius metodus nustatyta, kad, 2008 m. priėmus alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymą, ribojantį alkoholio prekybą ir reklamą, buvo pasiekta tokių rezultatų: visuose keliuose sumažėjo eismo įvykių ir apsvaigusių vairuotojų skaičius, nors kartu padaugėjo greičio viršijimo atvejų. Sužeistų žmonių skaičius išaugo mažuosiuose keliuose.