İşletmelerin Finansal Performanslarının Mali Yapı Oranları Açısından Değerlendirilmesi - Firat Kınalı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de Borsa İstanbul Ulaştırma endeksinde (XULAS) faaliyetlerine devam eden firmaların 2016-2020 yıllarına ait 5 yıllık finansal tablolarının incelenerek mali yapılarının belirlenmesi ve entegre Entropi-TOPSIS yöntemini kullanarak firmaların mali performanslarına göre sıralanmasıdır. Çalışmada, Borsa İstanbul ulaştırma endeksinde faaliyetlerine devam eden firmaların 2016- 2020 dönemine ait mali yapılarına ilişkin oranlar hesaplanmıştır. Sonrasında, Entropi yöntemi kullanılarak söz konusu oranların kriter ağırlıkları hesaplanmış ve TOPSIS analiz tekniği ile de söz konusu firmalar performanslarına göre belirlibir şekilde sıralanmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bilgiler neticesinde mali performansın firmalar nezdinde her yıl farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak değerlendirmeye alınan 5 yıllık dönemde U2 kodlu (Çelebi Hava Servisi A.Ş) ve U5 kodlu Reysaş Taşımacılık Ve Lojistik Ticaret A.Ş firmalarının genellikle birinci sırayı aldıkları ve bu nedenle mali performanslarının daha iyi olduğu görülmüştür. Ayrıca U1 kodlu (Beyaz Filo Oto Kiralama A.Ş) ve U3 kodlu (Gsd Denizcilik Gayrimenkul İnşaat Sanayi Ve Ticaret A.Ş) firmalarında mali yapı oranlarının düşük olduğu ve genellikle 5. ve 6. sırada yer aldıkları tespit edilmiştir.