Пропозиції щодо використання багаточастотного зондуючого сигналу для підвищення якості завадозахисту модернізованих РЛС П-18МА та П-18 Малахіт - Гризо А.А.; Альчаков О.О.; Лашкул І.М.; Полтавець В.А. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Стаття присвячена проблемі захисту модернізованих РЛС типу П-18МА та П-18 Малахіт від імпуль- сних завад. Проведено аналіз структури зондуючих сигналів, показано, що для огляду зони виявлення викори- стовується складовий сигнал. Для перегляду великих відстаней використовується тривалий у часі, складний радіоімпульс с внутрішньоімпульсною модуляцією, який потенційно забезпечує високу якість селекції імпу- льсних завад. Ближня зона переглядається простим радіоі+мпульсом, який має набагато гірші можливості щодо усунення дії імпульсних завад. Для підвищення якості завадозахисту у ближній зоні пропонується ви- користовувати багаточастотний зондуючий сигнал, запропоновано варіант пристрою селекції імпульсних завад, оцінено його ефективність та визначена оптимальна кількість частотних підканалів. Для проведен- ня розрахунків використовувалися методи математичної статистики, результати розрахунків оцінювали- ся методом порівняльного аналізу. Отримано залежності вірогідності селекції імпульсних завад від кілько- сті частотних підканалів для різної інтенсивності впливів. Показано, що вірогідність правильного розріз- нення збільшується зі зростанням числа частотних підканалів. При невисокій інтенсивності впливів якість розрізнення знижується. Цей ефект пояснюється маскуванням власними шумами. Зі збільшенням інтенсив- ності впливів, якість розрізнення зростає, але не значно. Це трактовано зниженням впливу маскуючих шу- мів. Подальше зростання інтенсивності суттєвого впливу не робить, тому що вплив шумів дуже малий. Достатньо якісна селекція імпульсних завад забезпечується вже при застосуванні двох - трьох частотних підканалів.