Erzincan Koşullarında Bazı Yerli ve Yabancı Kayısı Çeşitlerinin Düşük Sıcaklıklara Dayanım Derecelerinin Belirlenmesi 2003-2004 Dönemi - Muharrem Güleryüz; Yaşar Ertürk (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma, Erzincan koşullarında bazı yerli ve yabancı kayısı çeşitlerinin dona dayanım derecelerinin belirlenmesi amacıyla; Royal, Perfection, Hungarian Best, Hasanbey, Karacabey, Rakowsky, Luizet, Silistre de Rona, Kishnewsky, Casna Drenova, Polonais, Proyma ve Paviot çeşitleri ile 2002-2004 yılları arasında yürütülmüştür. Kayısı çeşitlerinin düşük sıcaklıklara dayanıklılıklarını belirlemek amacıyla, her iki yılda da dinlenme başlangıcı Kasım 0, dinlenme ortası Ocak ve dinlenme sonunda Mart alınan tomurcuklarda farklı sürelerde 0, 4, 8 ve 16 saat uygulanan yapay don testlerinde -20oC en dayanıklı çeşitler denemenin 1. yılında I. dönemde Paviot %7.69 , II. dönemde Polonais %22.72 , III. dönemde ise Royal %3.70 iken, 2. yılda I. ve II. dönemlerde Hungarian Best %4.12 ve %18.51 , III. dönemde ise Luizet %2.77 olmuştur. Don testi uygulanan tomurcuklarda zararlanma oranı ile elektriksel iletkenlik E.İ ve iletkenlik oranları İ.O arasında pozitif , tomurcukların su içeriğiyle ise negatif korelasyonlar belirlenmiştir. Kayısı çeşitlerinde toplam şeker, protein ve lipit miktarları dinlenmenin başlangıcından sonuna değin artmış, nişasta ise azalmıştır. Tomurcukların canlılık oranları ile toplam şeker r=0.264** ve r=0.416** , nişasta r=-0.213* , protein r=0.215* ve r=0.373** ve yağ miktarları r=0.344** arasında korelasyonlar saptanmıştır