YENİ KAMU HİZMETİ YAKLAŞIMI PERSPEKTİFİNDEN VATANDAŞ KATILIMI - CITIZEN PARTICIPATION FROM THE PERSPECTIVE OF NEW PUBLIC SERVICE APPROACH - Fevzi Kaya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
20.yüzyılın son çeyreğinde yaşanangelişmeler diğer alanlarda olduğu gibi kamu yönetiminde de köklü değişim vedönüşümlere yol açmıştır. Vatandaşın devlet karşısındaki konumunda birtakım önemlideğişiklikler yaşanmıştır. Önceleri vatandaşların yönetim nezdinde konumlarıpasif iken 2000’li yıllardan itibaren vatandaşların yönetim karşısında merkezibir konuma oturtuldukları görülmektedir.Bu çalışmada öncelikle vatandaşkatılımının ne anlama geldiğine değinilecektir. Karar sürecindeki katılımformları, vatandaş katılımının sağlayacağı faydalar ile yol açacağısakıncalardan bahsedilecektir. Yeni Kamu Hizmeti yaklaşımı, bu yaklaşımınvatandaşa bakışı konusunda kendisinden önceki diğer yaklaşımlardan ayrıldığı noktalar,son olarak da yeni yaklaşım kapsamında vatandaşın yönetim karşısında ulaştığıkonum irdelenecektir.