Сольватохромія барвника Нільський червоний. TD-DFT розрахунки і експериментальні дані - Inna Khristenko; Volodymyr Ivanov (Вісник Харківського національного університету: Серія xімія)
В роботі розглянуто проблему теоретичного (квантово-хімічного) опису електронних спектрів поглинання і, зокрема, сольватохромії, відомого барвника Нільського Червоного. В особливості розглянуто питання щодо використання часовозалежної теорії функціоналу густини TD-DFT. В роботі досліджено низку популярних функціоналів, яка включає B3LYP, CAM-B3LYP, M06-L, M06-2X, PBE, BMK та wB97XD. Використовувався стандартний базис АО із поляризаційними і дифузними функціями – 6-31+G(d,p). Для опису ефектів середовища, розглянуто три поширені моделі, що основані на поляризаційно-континуальному підході. Серед них метод заданого стану (State Specific, SS), метод лінійного відгуку (Linear Response, LR) і так звана універсальна сольватаційна модель (Solvation Model Density, SMD). Встановлено, що загалом основна маса функціоналів здатна якісно описати спектральні властивості барвника. Для дослідженої системи найкращі результати опису ефектів сольватації було досягнуто в рамках методу SMD в функціоналах M06-L та B3LYP.