Etyczne zobowiązania człowieka wobec świata zwierząt. Wizja Roberta Spaemanna - Józef Kożuchowski (Studia Ecologiae et Bioethicae)
W artykule przedstawiono zaproponowaną przez Roberta Spaemanna koncepcję zobowiązań moralnych człowieka wobec zwierząt. Spaemann podaje przyczyny postrzegania zwierzęcia jako przedmiotu prawa. Jego analizy przedstawiają możliwości rozwiązania podstawowych kwestii moralnych i ludzką odpowiedzialność za takie kwestie, jak np. eksperymenty na zwierzętach, hodowla i ubój zwierząt, polowanie oraz ingerowanie w naturę zwierząt. Spaemann przedstawia bardzo oryginalne argumenty za dbałością i odpowiedzialnością za zwierzęta, wyprowadzając te argumenty z ludzkiej godności.