Działalność społeczna ks. Wacława Kokowskiego (1868–1934) - Michał Widera (Zeszyty Wiejskie)
Ks. Wacław Kokowski pochodził z rodziny szlacheckiej. Ukończył gimnazjum w Kaliszu, a następnie wstąpił do seminarium duchownego we Włocławku. Po święceniach kapłańskich rozpoczął pracę duszpasterską w kilku parafiach, m.in. w Dzietrznikach, Ręcznie, Srocku i Rząśni. Dodatkowo angażował się w działalność społeczną, m.in. w zakresie podnoszenia poziomu intelektualnego mieszkańców wsi i zwiększenia efektywności pracy na roli. Angażował się w rozwój straży pożarnych i zainicjował powstanie wielu instytucji o charakterze społecznym. Jego staraniem powstały trzy domy ludowe będące ośrodkami kulturalnymi i edukacyjnymi w małych miejscowościach. Jego zaangażowanie polityczne wpłynęło na uświadamianie wiernych w zakresie aktualnych zmian społecznych.