IGRIFIKACIJA U VISOKOŠKOLSKOME OBRAZOVANJU: ISKUSTVA STUDENATA ENGLESKOGA JEZIKA KAO JEZIKA STRUKE - Iva Grubješić (Hum)
Igrifikacija, odnosno primjena elemenata igre u kontekstu koji nije igra, sve se češće koristi u visokome obrazovanju s ciljem povećanja motivacije i angažmana studenata. U današnje je vrijeme Moodle jedan od najkorištenijih sustava za upravljanje učenjem otvorena koda, koji olakšava dostavu nastavnoga sadržaja, komunikaciju i praćenje napretka studenata, a istovremeno omogućava uvođenje elemenata igrifikacije u nastavni proces. Ovo istraživanje analizira utjecaj igrifikacije na učenje engleskoga jezika kao jezika struke kroz korištenje sustava Moodle i njegova integriranog proširenja Level Up koje prati napredak studenata putem bodovne ljestvice i dodjeljuje im nagrade za napredovanje kroz zadane razine. U istraživanju je sudjelovalo 48 studenata visokoga učilišta. Po završetku nastave deset najbolje rangiranih studenata odabrano je za sudjelovanje u fokusnoj grupi s kojom je održan polustrukturirani intervju koji pruža detaljan uvid u njihove stavove o uvođenju igrifikacije u nastavni proces. Rezultati kvalitativne analize usmjereni su na razumijevanje studentskoga iskustva i percepcija, kao i potencijalnih prednosti i izazova igrifikacije u procesu učenja engleskoga jezika kao jezika struke. Istraživanje i dobiveni rezultati mogu pomoći nastavnicima u učinkovitijem oblikovanju nastave engleskoga jezika kao jezika struke, a posljedično i potaknuti daljnja istraživanja o općenitoj primjeni igrifikacije u visokome obrazovanju.