Bybrannen i Fredrikstad i 1653 og trolldomsprosessen mot søstrene Anne og Marte Halvorsdøtre Rimer - Atle Steinar Langekiehl (Heimen)
Sammendrag En aften i begynnelsen av januar 1653 brøt det ut en brann i Fredrikstad, som hurtig la mesteparten av den nordlige del av byen i aske. Der bodde de fleste av byens ledende borgere, og de led store økonomiske tap på grunn av brannen. Byhistorien fra 1960 skildrer hvordan brannen førte til en trolldomsprosess mot de to døtrene til byens avdøde skarpretter. De var marginalisert og foraktet og ble derfor ofre for den hatske stemningen som rådet i byen etter brannen. En av søstrene fikk en dødsdom og endte sitt liv på bålet. Den andre søsteren måtte forlate byen og lenene under Akershus innen tre dager og ville miste sitt liv hvis hun viste seg der igjen. Andre, som har skrevet om bybrannen, har siden gjenfortalt historien om Anne Rimers dødsstraff og død på bålet som trollkvinne som et historisk faktum. En av de ledende ekspertene på de norske trolldomsprosessene hevdet i 1998 at Anne ble dømt til døden for å være skyld i brannen, men ikke for trolldom. Da andre forskere har akseptert denne tolkningen, er den nå gjeldende forskningsstatus. Denne artikkelen vil se nærmere på de kildene som kan belyse trolldomsprosessen mot søstrene Anne og Marte Rimer.