CARİ AÇIKLARLA MÜCADELEDE TURİZM SEKTÖRÜ VE TÜRKİYE ANALİZİ - THE ROLE OF TOURISM SECTOR IN FIGHTING AGAINST CURRENT DEFICIT AND AN ANALYSIS OF TURKISH TOURISM - Nurdan Kuşat (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye, kronik ödemeler bilançosuaçıklarına sahip ve cari işlemler dengesi problemleri de bu açıkların birnumaralı destekleyicisi olmuş bir gelişmekte olan ülke prototipidir. Otonomişlemlerin ödemeler bilançosu dengesi açısından önemli olduğu ve cari işlemlerbilançosu kalemlerinin genelde otonom işlemlerden oluştuğu düşünüldüğünde,yıllar itibariyle açık veren dış ticaret dengesine kıyasla, fazla verenhizmetler dengesi özenle incelenmesi gereken bir alan olmaktadır.Çalışma sonuçları hizmetler dengesinin;dış ticaret, cari işlemler ve ödemeler bilançosu dengesizliklerini gidermekabiliyetini teyit etmektedir. Ayrıca hizmet sektörünün en can alıcı altsektörü olarak “Seyahat/Turizm”in potansiyel performansı da çalışma sonucundaaçık bir şekilde kendisini göstermektedir. Bu bağlamda Türkiye’nin cariaçıklarla mücadelede daha yaygın ve bilinçli bir şekilde Turizm Sektörü’nükullanması gerekliliği, ülkenin ekonomik sürdürülebilirliği için önemlibulunmuştur.