Ahmed b. İsâ b. Zeyd ve Emâlî Adlı Hadis Eseri Üzerine Bir İnceleme - Mustafa Tanrıverdi (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu makale, Ahmed b. Îsâ b. Zeyd (ö. 247/861) ve onun Emâlî adlı eseri hakkındadır. Ahmed b. Îsâ, Zeydiyye mezhebinin III. (IX.) asırdaki en önemli muhaddislerinden biridir. Emâlî adlı eser ise Zeydî geleneğin oluşum döneminde tasnîf edilen en erken mevsuk hadis eseri hüviyetine sahiptir. Bu anlamda Emâlî, ihtiva ettiği rivâyet seçkisiyle mezhebin hadis literatürüne ilişkin önemli kaynakların başında gelmektedir. Bu çalışmada önce Ahmed b. Îsâ’nın hayatına dair birtakım bilgiler verilecek daha sonra da Emâlî adlı eserin kaynakları ve tasnîf metodu incelenecektir. Ehl-i Beyt merkezli rivâyet ve görüşlerin yer aldığı Emâlî’nin teknik özelliklerini ortaya koymaya çalışacağımız bu makalenin Zeydiyye mezhebinin hadis tarihi ve literatürünün bilinmeyen çeşitli yönlerine ışık tutması hedeflenmektedir.