Günümüzde Felsefenin İmkânı: Badiou Örneği - Tufan Çötok (Skad)
Felsefenin konusu, kendisinin ortaya çıktığı düşünce ve metinlerde sürekliaranan, dinamik karakterli bir problem olagelmiştir. Söz konusu problemeyanıt getirme girişimi içerisinde olan farklı perspektifler de her daim varlığınısürdürmüştür. Günümüz felsefecilerinden Alain Badiou da böyle birproblematik içerisinde okunabilir. Fransız felsefeci Alain Badiou günümüzünönde gelen filozoflarından biri kabul edilir. Onun “felsefenin imkânı”sorusuna temel alınmasının gerekçesi, felsefe üzerine yazmış olduğu ve bakışaçılarında bir parça farklılık bulunan iki manifestodan ve bu manifestolardafelsefenin konusunun belirlenmesine yönelik çabadan kaynaklanır.O, felsefeyi Platonik hakikat nosyonuna geri döndürmek için çaba gösterir.Bu çabanın önündeki engelleri ortaya koyar ve son olarak neden günümüzdefelsefeye görece eskiye oranla daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtir. Yineonun, bu manifestolarda yer alan bakış açısını yazmış olduğu Platon’un Devletigibi müstakil eserlere uygulaması da söz konusu temellendirmeye gerekçeolarak gösterilebilir. Diğer taraftan, filozofun Türkiye’deki felsefi etkinliklerekatılıyor olması, kendisinin Türkiye’de geniş ölçüde tanınır kılmaktadır.