Юридична конструкція виборчих прав в Конституції України: питання трансформації в умовах євроінтеграції - R. M. Maksakova (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена визначенню змісту юридичної конструкції виборчих прав, яка закладена в текст Конституції України, а також питанням можливості її зміни в аспекті євроінтеграції України. Автор звертає увагу, що положення Розділу ІІ Конституції України визначають різний склад суб’єктів реалізації політичних прав. При цьому конституційна юридична конструкція виборчих прав, зокрема визначення їх суб’єктів, визначає в їх переліку виключно громадян України як для реалізації права обирати, так і для реалізації права бути обраним. В статті наголошено, на помилковості припущень, які існують в наукових колах стосовно колізійного змісту положень ст. 140 і ст. 141 Конституції України за змістом яких допускаються судження, що суб’єктами виборчих прав на місцевих виборах можуть бути й іноземці, враховуючи застосування в згаданих статтях категорії “жителі”. Автор наголошує, що визначення положеннями Розділу ХІ Конституції України суб’єктами права голосу на місцевих виборах категорії “жителі” не означає можливість іноземців або осіб без громадянства брати участь у виборах, а означає, що суб’єктами виборчих прав на виборах до органів місцевого самоврядування є громадяни України, які є жителями відповідних територіальних громад де проводяться місцеві вибори. Цей висновок базується на твердженні, що юридичні конструкції передбачають розкриття істинного змісту правових явищ через системний аналіз норм Конституції, виходячи з загального й переходячи до особливого.