DEĞİŞEN DÜNYA’DA YENİ YÖNETİM MODELLERİ’NİN TURİZM SEKTÖRÜ’NDE KULLANILMASI ve TANITIM STRATEJİLERİ’NİN BELİRLENMESİ - Aykut Bedük; Muammer Zerenler; Abdullah Soysal (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye’de turizm sektörü, ekonominin en önemli dinamiklerinden biridir. Gerek ulusal turist girdisinde ve gelirlerinde, gerekse de yatak kapasitesinde kaydedilen artışoranlarında, dünya istatistiklerinde kendisini açıkça öne çıkartmışve özellikle artışhızıbakımından sanal birincilik kürsüsüne çıkmıştır. Ancak diğer yandan, yurtiçi medyaya yansıyan turizm haber ve yorumlarında “büyük bir çelişki yaşandığı” da gözden kaçmamaktadır. Bu çalışmada; hızlıdeğişen dünyaya ayak uydurabilmeleri ve rekabet piyasasında ayakta kalabilmeleri için turizm sektöründeki işletmelerin yeni yönetim modelleri olarak adlandırılan; Toplam Kalite Yönetimi, Benchmarking, Değişim Mühendisliği, Öğrenen organizasyonlar, Kurum kültürü, Fark Yaratma v.b yöntemleri kullanma yollarıönerilmiştir. Çalışmada turizmin temel sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur.