Кримінально-правова політика у сфері протидії злочинним об’єднанням в умовах воєнного стану - I. R. Serkevych; Yu. O. Lisitsyna (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджено поняття і зміст кримінально-правової політики у сфері протидії злочинним об’єднанням в умовах воєнного стану. Розглянуто проблеми злочинності на сучасному етапі розвитку України як правової держави. Проаналізовано особливості протидії злочинним об’єднанням в умовах воєнного стану. Визначено поняття «злочинне об’єднання (злочинна організація)» як «структуроване об’єднання осіб з метою здійснення тяжких або особливо тяжких злочинів, отримання фінансової чи іншої матеріальної вигоди, що діють під єдиним керівництвом, за наявності стійких (зокрема, корупційних) зв’язків у різних сферах суспільства та (або) які володіють неформальними ознаками, діяльність яких пов’язана з консолідацією злочинного середовища, здійсненням контролю за різними групами (об’єктами), територіями з безпосереднім розвитком і використанням зв’язків у кримінальному середовищі». Зазначено, що кримінально-правова політика у сфері протидії злочинним об’єднанням є основою для формування й реалізації державної політики у сфері забезпечення національної безпеки за допомогою організації і здійснення ефективної протидії транснаціональній злочинності на міжнародному й національному (державному) рівні. При цьому кримінально-правова політика протидії терористичній діяльності не може протиставлятися іншим напрямам єдиної державної політики, оскільки стабілізація криміногенної обстановки можлива лише внаслідок дії комплексу економічних, соціальних, ідеологічних, виховних і правових заходів. Акцентовано, що основними завданнями кримінально-правової політики у сфері протидії злочинності є: створення єдиної державної системи моніторингу у сфері протидії діяльності злочинних об’єднань; зміцнення міжнародного співробітництва та консолідація зусиль органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства та громадських організацій задля протидії діяльності злочинних об’єднань; реалізація ефективних заходів інформаційної протидії поширенню тероризму, пропаганді організованої, транснаціональної злочинної діяльності; розробка і здійснення комплексу заходів щодо підвищення ефективності профілактики, виявлення і припинення діяльності злочинних об’єднань, зокрема транснаціональних. Зроблено висновок про потребу переглянути ключові положення вітчизняного кримінального законодавства щодо протидії поширенню тероризму, пропаганді організованої, транснаціональної злочинної діяльності, протидії злочинному середовищу і злочинним спільнотам (злочинним організаціям). З огляду на це, кримінально-правова політика України має відповідати загальнодержавному політичному курсу, що передбачає її продуманість, стабільність і відповідність основним постулатам, проголошеним Конституцією України як Основним Законом держави.