ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ 2020. - Дејан Мировић (Српска правна мисао)
Председник Републике Србије Александар Вучић је са Авдулахом Хотијем, премијером такозваног Косова закључио, у присуству америчког председника Доналда Трампа, 4. септембра 2020. године у Вашингтону уговор под називом Економска нормализација (Вашингтонски споразум). Уговор је закључен у изобичајеној форми која се  користила у XVII, XVIII и XIX веку и коју академик Коста Чавошки везује за Вестфалски мир из 1648. и намеру уговорних страна да избегну потпис на заједничком документу због политичких, верских и практичних разлога. Вашингтонски споразум није економски споразум већ правно обавезујући међународни уговор који омугућава такозваном Косову да, без противљења Србије поднесе молбу за пријем у Уједињене нације са одложним роком од годину дана. Вашингтонски споразум није политички споразум јер, према академику Милану Баротшу, политички споразуми су споразуми о сарадњи, пријатељству и помоћи који везују владе, а не и државе. Вашингтонски споразум је у супротности са међународним и унутрашњим правом. У Вашингтонском споразуму нема позивања на правно обавезујућу Резолуцију СБ УН 1244 из 1999. године у којој се прописује више пута, да су Косово и Метохија део СРЈ (Србије). Вашингтонски споразум је у супротности са Уставом Републике Србије из 2006. године. Вашингтонски споразум има континуитет са неуставним и незаконитим Првим споразумом о принципима који регулишу нормализацију односа (Бриселски споразум). Вашингтонски споразум је, у суштини, модификовани Ишингеров план из 2007. године. У правно историјском смислу је сличан Тајној конвенцији из 1881. године.