TERMOSTABILITATEA PEROXIDAZEI DIN FRUNZELE DE BUXUS SEMPERVIRENS L. SUB INFLUENȚA ȘOCULUI HIPERTERMIC - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Scopul acestui studiu a fost de a investiga stabilitatea termică a activității totale și a izoenzimelor peroxidazei (PO) izolate din frunzele de cimișir Buxus sempervirens (L.) supuse șocului hipertermic (ȘHT) la temperaturi în intervalul 53-90°C cu durata de 5 min. S-a demonstrat că PO în frunzele expuse la ȘHT de 53°C, 55°C și 57°C manifestă rezistență înaltă la temperaturile respective, activitatea fiind la nivelul martorului. Deși activitatea totală și intensitățile izoenzimelor PO distribuite în 4 zone în gradient vertical (4-7%) de gel de poliacril amidă (GPAA) au diminuat gradual odată cu majorarea ȘHT la temperaturi peste 58°C. Însă, tratarea frunzelor cu ȘHT de 90°C cu durata de 5 min. a condus la suprimarea completa a PO, activitatea căreia n-a fost detectată. Cuvinte-cheie: frunze de cimișir, șoc hipertermic, activitatea, peroxidaza, izoenzime.