Seyfe Gölü Yüzey Su Kalitesinde Veri Analizi - Sultan Kıymaz (Journal of Agricultural Sciences)
Çok değişkenli istatistiksel yöntemler birçok alanda başarıyla kullanılmaktadır. Kümeleme analizi ve temel bileşenler analizi yöntemleri bu yöntemlerin en çok kullanılanıdır. Bu çalışmada, Seyfe Gölün’den elde edilen su kalitesi verileri değerlendirildi, temel bileşenler ve kümeleme analizi teknikleri kullanıldı. Seçilen 26  parametreler 11 noktadan toplandı ve değerlendirildi. Kümeleme analizi üç farklı gruptan elde edilmiştir. Bu örnekleme noktaları farklı fiziko-kimyasal özelliklere ve kirlilik seviyelere sahiptir. Temel bileşenler analizi sonuçlarına göre, altı faktör toplam varyansın % 92.72’sini açıkladı. İncelenen diğer  su kalitesi parametrelerinden on tanesinin en önemli olduğu bulunmuştur.