Norskamerikanske bosetningsmønstre i Stoughton, Wisconsin - Trond Espen Teigen Bjoland (Heimen)
Sammendrag Mellom 1825 og 1930 krysset hundretusenvis av nordmenn Atlanterhavet i håp om en bedre fremtid i Amerika. Migrantene spredte seg over det amerikanske kontinentet og bosatte seg i ulike former for lokalsamfunn. Noen av dem bosatte seg i storbyer, noen i små rurale jordbrukssamfunn og andre i småbyer i Midtvesten. I denne artikkelen undersøkes mønstre ved studier av den demografiske utviklingen i småbyen Stoughton i Dane County i Wisconsin. Norske immigranter utgjorde et flertall av byens innbyggere rundt år 1900, og dette illustrerer en relativt vanlig utvikling blant norske immigranter. Mange av dem valgte å bosette seg i relativ nærhet til andre immigranter fra Norge. Dette har også blitt beskrevet i tidligere studier, men historikere har vektlagt ulike årsaker bak denne utviklingen. Studien av Stoughton tyder på at et samspill mellom en rekke faktorer, som kjedemigrasjon, klima, politiske avgjørelser på lokalt nivå og sentrering rundt lutherske menigheter, bidro til å føre utviklingen i den nevnte retningen. På denne måten illustrerer den demografiske utviklingen i Stoughton en mer generell utvikling blant norskamerikanere, og studien kan bidra i forståelsen av bosetningsmønstre blant norske immigranter i Amerika.