FREE MOVEMENT OF WORKERS IN THE EU WITHIN THE CONTEXT OF DEMOGRAPHIC CHALLENGE OF EUROPE: THE CASE OF LABOUR MIGRATION FROM TURKEY TO GERMANY - Yasin Kerem Gümüş (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Son verilere göre, Avrupa Birliği ülkelerinin politik, sosyal ve ekonomik yapılarında önemli etkileri olabilecek eşi görülmemiş bir nüfus değişimi yaşamaktadır. 1990’lardan bu yana Avrupa devletleri bu değişimin farkındadırlar ve emeklilik sistemleri, sağlık sistemleri ve ekonomik sürdürülebilirlik politikalarını yeniden gözden geçirmektedirler. Son yıllarda işçi göçleri, nüfus değişiminin ekonomik etkilerini en aza indirmede bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Birçok politikacı ve yazar işçi göçü seçeneğini “güvenilmez”, “yararsız” ve yerel iş piyasalar üzerinde olumsuz etkiler bırakacağı şeklinde eleştirse de, işçi göçleri kısa vadede tek seçim olarak Avrupa Birliğinin önünde durmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma işçi göçlerinin yerel iş piyasaları üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Durum çalışması olarak 1961–73 yılları arasında Türkiye’den Almanya’ya gerçekleşen işçi göçleri incelenecektir