Cuda św. Menasa wg. bizantyńskiego synaksarionu z kodeksu New York, Harvard University, Houghton Library Typ 243H - Katarzyna Piotrowska (Vox Patrum)
Tekst prezentuje polski przekład pięciu cudów św. Menasa zawartych w synaksarionie skomponowanym w XII wieku na terenie Cesarstwa Bizantyńskiego. We wstępie omówione zostały okoliczności powstania kolekcji a następnie wskazane zostały najistotniejsze cechy rekompozycji cudów w stosunku do ich oryginalnych greckich redakcji z V-VII wieku. W analizie rekompozycji zwrócono uwagę na  funkcje zastosowanych zmian i pominięć wskazujących na świadomy wybór kompilatora, wynikający z przesłanek lokalnych, historycznych i kulturowych. Analizie poddana została kolekcja jako całość oraz każdy z cudów oddzielnie, dla wykazania elementów wspólnych dla wszystkich tłumaczonych tekstów oraz tych, które są charakterystyczne dla poszczególnych narracji. Tłumaczenie opatrzone jest komentarzem historycznym i językowym.