Kur'an-ı Kerimde Hz. Meryem'in Hamileliği ve Kendisine Gönderilen Ruh - Abdullah Karaca (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Hz. Meryem Kur’an’ı Kerim’deki merkez figürlerden biridir. İffet, sadakat ve taat timsali olarak tasvir edilen kişiliği yanında haya- tının önemli olayları ile de Hz. Meryem kendisine Kur’an’da geniş yer bulur. Hayatının en ilginç olayı Hz. İsa’ya babasız şekilde hamile kalışıdır. Bu olayın anlatımında özellikle üç nokta dikkat çeker: Hz. Meryem’e ruhun gönderilmesi, ruhun üflenmesi ve ruhun beşer suretinde görünmesi. Bu çalışmada Hz. Meryem’in hamileliğinin Ku’ran’da nasıl anlatıldığı, gönderilen ruhtan ne kastedildiği ve beşer suretinde temessül etmesinin arkasında ne yattığı ince- lenecektir. Konunun Ku’ran’da farklı sûrelerde atıflar yapılarak ve Meryem sûresinde doğum süreciyle beraber ana hatlarıyla anlatılarak ele alındığı görülür. Dolayısıyla olayın Ku’ran tarafından anlatılış keyfiyetini çözmek için bütüncül bir yaklaşım gerekir. Ku’ran’ın bütünlüğü, alakalı bağlamlar ve kaynaklardaki açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda kendisine gönderilen ruhtan Cebrail’in kastedildiği ve muhatabını korkutmama gibi çeşitli sebeplerle Cebrail’in insan suretinde zuhur ettiği görülmektedir.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {letter-spacing: 1.1px}span.s2 {letter-spacing: 0.8px}span.s3 {letter-spacing: -0.2px}span.s4 {letter-spacing: 0.1px}span.s5 {letter-spacing: 0.2px}span.s6 {letter-spacing: -0.1px}span.s7 {letter-spacing: -0.4px}span.s8 {letter-spacing: -0.3px}span.s9 {letter-spacing: 1.2px}span.s10 {letter-spacing: 1.6px}span.s11 {letter-spacing: 0.7px}span.s12 {letter-spacing: 1.8px}span.s13 {letter-spacing: 1.9px}span.s14 {letter-spacing: 1.0px}span.s15 {letter-spacing: 0.3px}span.s16 {letter-spacing: 0.4px}