NURETTIN TOPÇU’DA MA’ÂRIF MESELESI - Nurhayat Çalışkan Akçetin (Felsefe Dünyası)
Eğitim yediden yetmişe herkesi ilgilendiren, insan hayatının en önemli süreci olup doğumdanölüme kadar sürer. Bu çalışmada Cumhuriyet dönemi Türk düşüncesinin önemlisimalarından biri olan Nurettin Topçu’nun ma’ârif, yani eğitim ve öğretim sistemi üzerinegörüşlerinden bahsedilecektir. Topçu ma’ârif anlayışını muallim, talebe, mektep ve bunlarınarka planındaki ilim ve insan anlayışına dayandırır. Kendisi de her şeyden önce birmuallimdir. Yaşadığı dönemde dürüstlüğüyle ve adaletiyle tanınan Topçu, düşüncesiniİslâm’dan kaynaklanan ahlâk üzerine inşa etmiştir. Ma’ârif konusundaki düşüncelerininen önemli öğesi de muallim meselesidir. Muallim demek bütün eğitim sisteminin omurgasıdemektir. Muallimi olmayan bir sistemin temeli çöker. Çünkü bireyleri ve dolayısıylatoplumu yetiştiren muallimler hem topluma yön verir hem de zincirleme olarak bütündünyayı etkiler. Bu yüzden muallim hem eğitim ve öğretim sisteminin hem de toplumunen önemli unsurudur. Verilen eğitim tekniğin yanı sıra hikmet sevgisine, hakikat arayışınada yönelmek zorundadır. Aksi halde evrensel değerlerden ve insanî olmaktan uzak,mekanik bir hâl alır.